GAMS چیست؟
یکی از نرم افزارهایی که برای به دست آوردن جواب بهینه جهانی (مخصوصا در برنامه ریزی خطی، عدد صحیح و صفر و یک) کاربرد دارد، نرم افزار GAMS می باشد که در این پژوهش نیز به عنوان ابزاری برای یافتن جواب بهینه مورد استفاده قرار گرفته است.
GAMS که مخفف عبارت General Algebraic Modeling System است، یک سیستم سطح بالای مدلسازی ریاضیاتی با قابلیتهای بسیار بالاست. GAMS به نوعی اولین زبان مدل سازی جبری است و مشابه زبان برنامه نویسی نسل چهارم می باشد که در ادامه ی زبان برنامه نویسی نسل سوم برای کمک به ارتقای سطح نرم افزارها ارائه شد.
کار اصلی GAMS، حل مسائل بسیار پیچیده ی بهینه سازی ریاضیاتی (Mathematical Optimization) در قالبهای خطی (Linear Programing)، غیرخطی (Nonlinear Programing) و غیره است. این نرم افزار از سرعت بسیار بالایی در حل مدل های بزرگ برخوردار است. در واقع می توان از GAMS به عنوان بهترین نرم افزار حل مسائل بهینه سازی بسیار بزرگ و پیچیده نام برد.
نرم افزار GAMS به راحتی می تواند با پایگاه های اطلاعاتی ارتباط برقرار کند. همچنین در صورتی که تعداد داده های ورودی زیاد نباشد می توان اطلاعات را مستقیماً در محیط نرم افزار وارد نمود.
برای مدلسازی، تنها کافی است برای یک بار تمامی مجموعه های مربوط به متغیرها و محدودیت ها را تعریف نمود. نرم افزار GAMS به راحتی محدودیت ها را تکرار می کند و نیازی نیست تمامی محدودیت ها نوشته شود.
خروجی نرم افزار GAMS به راحتی قابل استفاده است. می توان در خود نرم افزار خروجی ها را مشخص نمود. یا بعد از ارتباط با پایگاه های داده، خروجی را مثلاً به Excel منتقل نمود
مدلهایی که در نرم افزار GAMS پشتیبانی می شوند عبارتند از:
- Linear Programming
- Mix Integer Programming
- Non-Linear Programming
- Mixed Complementarity Problems
- Mathematical Programs with Equilibrium Constraints
- Constrained Nonlinear Systems
- Non-Linear Programming with Discontinuous Derivatives
- Mixed-Integer Non-Linear Programming
- Quadratically Constrained Programs
- Mixed Integer Quadratically Constrained Programs
که روش های پرکاربرد آن معمولاً برنامه ریزی خطی (LP)، برنامه ریزی عدد صحیح مختلط (MIP) و برنامه ریزی غیرخطی (NLP) است. در سایت سازنده این نرم افزار، مثال های متنوعی از هر کدام از روش های ذکر شده وجود دارد.
سرفصلهای دوره:
- معرفی نرمافزار GAMS
- تعریف مجموعه ها، پارامترها، متغیرها و معادلات
- نحوه تولید داده های تصادفی
- دستورهای if، loop، repeat، while و غیره
- فراخوانی داده ها از نرم افزار اکسل
- نمایش خروجی حاصل از GAMS در نرم افزار اکسل
- آموزش برطرف کردن خطا
- اجرای چند مدل ریاضی در نرمافزار GAMS
مخاطبان دوره:
- دانشجویان و اساتید رشتههای مهندسی مانند صنایع، عمران، مکانیک، انرژی، حمل و نقل، لجستیک و تمامی افرادی که علاقه مند به حوزه بهینهسازی هستند
مدت زمان دوره: ۸ ساعت (۲ روز ۴ ساعته)
تاریخ برگزاری: ۶ و ۷ مرداد ۱۴۰۱ (پنج شنبه و جمعه)
ساعت برگزاری: ۹ صبح تا ۱۳
مدرس دوره: حسن مینا (با بیش از ۴۰ مقاله چاپ شده در مجلات بینالمللی معتبر)